Mopsi Elämää kerho järjesti Kouvolassa 15.6.2016 mopsin kotihieronta kurssin. Paikkana toimi Suviera-halli Kouvolan Kasarminmäellä.

suviera halli treeni halli
kuvat: Suviera

Heti halliin astuttuani huomasin, että ilma oli sisällä viileää, eikä ulkona paahtava helle siten haitannut mopsien oloa kurssin aikana. Paikalla oli jo joukko mopseja omistajineen, valmiina perehtymään lihashuoltoon ja kotihierontaan.

Koirahieroja Suvi Salmi aloitti kurssin kattavalla luennolla koiran lihashuollosta. Saimme esimerkiksi kuulla, että koiran kokonaisvaltainen lihashuolto sisältää monipuolista liikuntaa, lepoa, tasapainoista ruokintaa ja hierontaa. Koiran lihaksistoa tulee huoltaa, jotta koira jaksaa toimia sataprosenttisella motivaatiolla, vammautumisriski pienenee, sairastumiset vähenevät ja estetään lihaskiputilat.

Koiran hieronta vaikuttaa parantavasti aineenvaihduntaan, imunestekiertoon, verenkiertoon, hermostoon, elastisuuteen, kimmoisuuteen ja poistaa turvotusta.

Koiraa ei saa hieroa, jos sillä on akuutti trauma, luukalvotulehdus, limapussitulehdus, infektio, kuume, laskimotulehdus, sydänvika, syöpä, sisä/umpieritystaudit (munuaisen, haiman, kilpirauhasen vajaatoiminta) nartun tiineysaikana, valeraskauden aikana (pahentaa oireita), kortisonilääkityksen tai kipulääkityksen aikana. Näiden lisäksi ei saa hieroa tulehtunutta lihasta (lihas tuntuu kuumalta käden alla) eikä mustelma / ruhjekohtia, eikä haavoja.

Hieronta tulee tapahtua rauhallisessa ympäristössä ja hieronnassa voi käyttää samoja otteita kuin ihmishieronnassa. Hierontasuunnan tulee olla aina sydämeenpäin. Hieronta aloitetaan kevyillä otteilla ja voimakkuutta lisätään pikkuhiljaa. Liian voimakkaita otteita tulee varoa, ettei aiheudu vammoja. Hieronnan apuna voi käyttää lämpöhoitoa.

IMG 0948

 

Luennon jälkeen Suvi näytti Nöpö-mopsilla kuinka koiraa hierotaan ja venytellään. Tämän jälkeen hän kiersi jokaisen koirakon ja ohjasi henkilökohtaisesti sekä vastaili kysymyksiin.

Saimme myös ohjeita siitä kuinka tunnistaa milloin koiralla saattaa olla ongelmia lihaksistossa. Niitä ovat mm. Koira ei venyttele tai venyttelee koko ajan. Selkä köyryssä. Alkaa peitsaamaan (kävelee kuten kameli, joilla saman puolen jalat siirtyvät saman aikaan ristiastunnan sijaan). Haluton liikkumaan. Ei halua hypätä esim. sohvalle. Säpsähtelee kosketuksesta. Nuolee esim. jalkaansa tai repii itseensä karvattomia kohtia. Edellä mainitun kaltaiset ongelmat kannattaa aina hoitaa ensin ammattihierojalla ja vasta sen jälkeen jatkaa kotihieronnalla.

Kurssin päätteeksi pääsimme tutustumaan Rally-Tokoon.

 

Kaiken kaikkiaan sain kurssilta paljon uutta tietoa ja hyödyllisiä vinkkejä. Itselläni on ikääntyviä mopseja, joiden paikat alkavat vanhuuttaan jäykistymään ja nuoria rasavillejä, jotka riehuvat ja törttöilevät eikä silloin pikku revähdyksiä voida välttää. Tältä kurssilta saadut opit menevätkin siis heti käytäntöön ja voin suositella lämpimästi myös muita käymään vastaavia kursseja tai viemään mopsinsa ammattilaisen hierottavaksi. Hyvä lihaskunto pidentää koiran elinikää.

 

Sari Pöyry